Hoppa till innehåll

Några randanmärkningar efter det tjeckiska presidentvalet

Prag 7 februari 2018.

Den politiska nihilismen är fortsatt utbredd. Den är förstås förorsakad av det totala misslyckandet av de eliter som tog över efter 1989. Tryckvågorna efter presidentvalet visade sig bli till diverse utspel inom den politiska sfären. Xenofoben Tomio Okamura valde att attackera romer med påstående om att det tjeckiska koncentrationslägret Lety (1942-1943) inte var omgärdat av taggtråd, att romerna kunde gå som de ville och att det i stället var ett läger för arbetsskygga. Alla förstod förstås att det var ett påstående som lätt kunde appliceras som en beskrivning av den nutida flyktingkrisen och där romer framställs som något främmande, utifrån kommande.

Den förlorade sidan drabbades också av insikten om de stora sociala skillnader och de hårda ekonomiska villkor som en växande andel av befolkningen lever under. Problemet är att det var något som man insåg först när man hade förlorat.

Förslaget om folkomröstningar kommer att leda till än större oreda och samhälleliga konflikter och spä på den politiska nihilismen. Föreställningen om att få ett direkt inflytande över dagspolitiken kommer förstås att straffa sig. Piratpartiet gör det av naivitet, de andra för att det främjar deras politiska ambitioner och politiska mål, något som spänner allt från ett cyniskt personligt berikande till att lämna EU.

Alla vet vem som ytterst tjänar på detta!

Fortsättning följer…

Vänligen logga in för att kommentera.